Baba iz bureta https://blog.dnevnik.hr/baba-iz-bureta

ponedjeljak, 14.06.2010.

Svakodnevica - Zombiranje 1 (Surferaj)

Redovito, već tri do četiri godine pratim oglase ustanova i portala, koji se bave zapošljavanjem. Budući da nisam bila zadovoljna poslom, niti firmom u kojoj sam do tada radila (sram me bilo, umjesto da živim u uvjerenju, kako je meni još i dobro, kad vidim kako je drugima), ponadala sam se, kako ću ipak nešto naći za sebe. Stekla sam vrlo bogato iskustvo u "slufanju" i traženju istih, (vjerujem kako u ovoj našoj zemlji imam puno, puno kolega "surfera po istom" s kojim bih to iskustvo mogla podijeliti). Nisam pasivni promatrač, poslala sam i preko 180 inicijalnim zamolbi za posao sa životopisom...a rezultati te akcije, možda nekom drugom prilikom.

Dakle, oglasi za zapošljavanje!?. Pročita se u tim oglasima svašta. Prvo: - neke ustanove i portali nude rješenje i savjete, kako napisati rezime ili životopis (što je u redu i hvala im). Ali ima i onih, koji idu dotud da, onda recimo, savjetuju kako bi se trebalo ponašati i što treba reći, ako dođe do intervju-a. Skoro sve sam pročitala i pregledala filmiće i za to vrijeme sam se osjećala vrlo glupavo (čisto "zombiranje"), e pa sad ne mislim kako sam baš sasvim glupava, ali čitajući, gledajući i slušajući sve to, ne mogu se oteti dojmu kako netko s one strane (možda ima dobru namjeru, ali..), vjeruje kako ima posla s mentalno zaostalim osobama (nemam ništa protiv, amerikanaca, međutim...to je takva debilana, baš na njihov način, pa k´o voli nek´ izvoli - Oprah show).

Grozna stvar je i to što su poslodavci poprimili (u stvari, ne znam, tko je od koga poprimio), takvo ponašanje i uobičajili su pitanja kao: - Recite mi, kako bi Vi svojim vještinama i znanjima doprinijeli boljitku naše firme?, tu stupa na snagu parola: - Što me košta obećati! (pričam ti priču, u škripcu ste - trebate posao, računi stižu, a ovi od vas traže da "glumite gljivu", ne znate u što će vas uvaliti, jer kao što se u nastavku vidi opisi poslova i sami nazivi radnog mjesta nemaju veze jedni s drugima, ne znate koji manijak čeka iza ugla, kako bi vas maltretirao i davao vam do znanja kako ste manje-vrijedni, a već kad su vam se i usudili postaviti takvo pitanje govori o njima samima i što oni misle o vama, uostalom; ili recimo, javite se na oglas za portira, kako ćete pridonijeti boljitku firme? - Ma, ja ću Vam je čuuvatiii, uh...mmm...jah!, uz obavezno stiskanje pesnica i vrhova usnica (ali bitno je zadovoljiti formu, tako piše u priručniku).

Mogla bih nabrajati do sutra i prekosutra, ili: - Što Vas je ponukalo, da se prijavite kao kandidat? (- Znate sjedilo/la sam, tako jednog dana, kad vidim "oglas", gleda on mene, gledam ja njega, mislim, mislim,.. pa i ovako nemam pametnijeg posla!!!, baš.)

Sve u svemu, kada bih i htjela ponoviti sve to (iz filmića) ... pred nekim (hajdemo reći "ozbiljnim", npr. komisijom za odabir kandidata), ne bih se mogla suzdržati (mislim, ako oni to i "smatraju" pod ozbiljnost kandidata...). Tko bi bio gluplji, ja što to izgovaram i ponašam se tako - preporučeno; ili oni, kojima je to namijenjeno, pa to prihvaćaju kao opće prihvaćeno ponašanje i normalne faze, fraze interviju-a???

Eto, npr. završite visoku školu ili bilo koju drugu školu, ali samostalno, ne smijete raditi sve dokle god ne položite stručni ispit, a pristupiti stručnom ispitu možete, tek nakon navršene dvije godine radnog staža u struci, a poslodavci kada i traže uopće tu struku, traže samostalnog stručnjaka isključivo s položenim stručnim ispitom, a vi ne smijete samostalno obavljati poslove bez položenog stručnog ispita, a pristupiti polaganju možete samo nakon navršene dvije godine radnog staža na tim poslovima, a poslodavci traže, ako uopće traže....(Tko je zadužen za izvlačenje ljudi iz začaranog kruga?!).

Na jednom interviju-u, kod poslodavca, koji bi da, je pročitao ono što piše u životopisu (toliko o zainteresiranosti), trebao znati kako kandidat nije radio na tim poslovima nikada (nema prakse), što uvelike utječe na način i vrstu odgovora. No, doček je vrlo hladan i napadno distanciran, gotovo neprirodan (kandidat se baš pitao, što su ga uopće i pozvali, osim da podmire dnevnu dozu potrebe pokazivanja superiornosti i neispunjene ambicije učiteljevanja u pučkoj školi sa svom dodatnom opremom kukuruz u kutu, packe i dr.), s 10 cm debelim papirima iz kojih čita pitanja, na neka dobiva odgovor, na neka ne. Kada ne, on uredno pročita od riječi do riječi, ne izgovara definicije naizust, kao što očekuje od kandidata, on je inače stručnjak, koji radi na tim poslovima (kandidat se tek sprema postati, ali sad već, nakon ovakvog tretmana, sumnja želi li postati dio družine).

Uvjet: - vlastiti automobil; - Je li legalno, zakonito, ustavno ili ne znam već kako, da poslodavac uvjetuje zapošljavanje time što traži od posloprimca posjedovanje vlastitog automobila? (što je slijedeće: televizor, bojler, kišobran...), ne piše položen vozački ispit, već automobil u vlasništvu!

Dalje, u nevezanom razgovoru s poznanikom, prije par godina, saznala sam, kako firma u kojoj on radi traži skladištare, i on mi kaže kao samo-po-sebi-razumljivo iliti normalno, znaš dodali smo i kako tražimo znanje nekog stranog jezika, onako da, podignemo nivo (posao se odnosio na čisti fizički rad, znam pouzdano, nikakva filozofija, kutije iz kamiona van, u skladište i obrnuto). Sad vi zamislite čovjeka s iskustvom skladištara, trenutno bez posla, taj se neće javiti na oglas, ako ne zna neki strani jezik (ako drži do sebe i svog mentalnog zdravlja, jer što ako ga stvarno netko nešto i pita na nekom stranom jeziku). Samo, upitnik stoji u oblačiću iznad glave.

I tako uz moje osobno traženje, počela sam sve češće obraćati pozornost i na ovakve stvari, pa se pitam kontrolira (regulira) li to itko, to što poslodavci uopće pišu, traže... kako u priličnom broju slučajeva, niti oni sami ne znaju, što i koga traže (misle valjda što je više ucifrano ili nadrobljeno, to bolje).

Onda još i ovako: svi jako dobro znamo, kako živimo u Republici Hrvatskoj i službeni jezik u Republici Hrvatskoj je hrvatski jezik, (znanje stranog jezika, to je u redu, opća kultura, potrebe firme i sl., ali napišite to na službenom jeziku države u kojoj ste registrirali firmu), a sve češće viđam traži se zanimanje: Manager Assistant, Procurement Manager Packaging, Senior Accounting & Tax Manager, Finance Supervisor, Analyst / Senior Analyst, Account Manager....sramota i strahota (kad to vidim, obavezno mi nadođe slika - ona sa skidanjem gaća i saginjanjem).

Prvo, pristojnosti i osnovnih kulturnih vrijednosti radi, ako je i strana firma, a djeluje u Hrvatskoj, neka se gospoda i pustolovi, izvole naučiti hrvatski jezik, prije negoli zatraže od nekog drugog znanje njihovog.

Drugo još gora stvar, ako je domaća firma - koga glume?!, kao, oni su nešto stavili na viši nivo, (slikovita jedna družina), pa sumnjam; ili se nadaju, kako će se javljati stranci, što pokazuje koliko oni žele zapošljavati domaći puk, a ako ćemo o nivou, o tome bismo mogli, na široko i na dugačko.

Zatim, "samo-pomažući" i ""blago-glagoljivi" treneri i sl. timovi, naprave tu i tamo neku anketu, kao što poslodavci misle o posloprimcima, a ja kažem (misle):- Stoka, sitnog zuba. (u daljnjem tekstu: SSZ)

I iziđu rezultati, a ono, kao, toliko i toliko posto, poslodavaca misle kako su kandidati (čitaj: SSZ, op. aut.), dakle oni su nezainteresirani, dolaze ne znajući što će raditi, što bi htjeli, pa ovako, pa onako, udri po nezaposlenima, gamadi jednoj lijenoj, jer da nisu lijeni, imali bi posao (logično)...Sve sami poduzetnici, koji poduzimaju...

Kako smo mi, nezaposleni, bili opisani uglavnom kao nezainteresirani (čitaj: lijeni), a oni su bogomdani, poduzetni (samo im ime govori), donosim neke primjere, a komentari su suvišni:

Primjer br. 1:

Prije cca. godinu i pol, izišao je oglas kako jedna domaća firma tj. vlasnik iste, traži assistenticu (u stvarnosti traži tajnicu, al´ to je zbog nivoa), isti je (a da ga na to nitko nije upozorio) tražio slijedeće karakteristike:

Tražili su: Žensku osobu, savjesnu, pristojnu, poštenu, vrijednu, oku-ugodnu, sklonu učenju i osobnom usavršavanju, sa završenim fakultetom ili bar višom školom, vozačicu B kategorije s vlastitim automobilom, spremnu na putovanja unutar i izvan zemlje, otpornu na stres, za administrativne poslove, u i izvan ureda, i po potrebi direktora, radno vrijeme od 7.00 do 19.00 h i dostupnost u svakom trenutku, i vikendom.

Nudili su: mogućnost doškolovavanja i usavršavanje (samo, nigdje nije navedeno, gdje bi to i kad, ta sirotica strpala u kalendar, a i ono sa stresom - savršeno!!!,)

Primjer br. 2:

Zanimanje: Švelja za zavjese/montažer (m/ž)

Primjer br. 3:

(za one, koji nisu nikada bili na takvim portalima, posao se traži po zanimanju i mjestu stanovanja, to je prvo što se vidi, a onda kada nešto upadne u oči, uđete u sam oglas i pogledate zadovoljavate li tražene uvjete ili ne)

Zanimanje: Tehničar/Tehničarka elektronike

(a kad uđete u oglas, onda vidite slijedeće)

Opis posla: ...za popunu radnog mjesta (davanje raznih obavijesti i telefonista)

Primjer br. 4:

Zanimanje: Instruktor vožnje/komercijalista

Primjer br. 5:

Zanimanje: Komercijalista - dostavljač

Primjer br. 6: (meni osobno najdraži):

Zanimanje: Akademski udaraljkaš/Akademska udaraljkašica

(otvorite oglas)

traži se: VSS, odnosno magistar/magistra iz područja prirodnih znanosti (kemija, biokemija, biologija), magistar/magistra inženjer/inženjerka iz područja tehničkih znanosti (kemijsko inženjerstvo), magistar/magistra umjetničkog područja...

Opis posla: - iskustvo u poslovima restauriranja i konzerviranja gradiva i dokumentiranja restauratorskih radova....

(da mi je znati što onaj udaraljkaš/udaraljkašica s početka priče, misli o ovome).

Primjer br. 6:

još malo karakteristika:
(slijedi čisti: copy-paste)

Traži se:

- tečno znanje njemačkog jezika u govoru i pismu s dužim boravkom na njemačkom govornom području
- navike na samostalan rad i iskustvo u svim administrativnim poslovima uključivši tajničke kao i poznavanje osnova knjigovodstva
- suvereno znanje rada na računalu (MS Office) i napredan rad na Internetu
- poželjna komunikativnost, samostalno preuzimanje odgovornosti, fleksibilnost, samoinicijativa, kreativnost kao i poznavanje računalne daktilografije.

***
Zanima me: - JE LI OVO, NETKO NA GLAS PROČITAO, PRIJE NEGO LI JE OBJAVIO TJ. PUSTIO U...U VJETAR?!

Zaključak

Uglavnom, ako se uzme u Republici Hrvatskoj, zaposliti se može, bez problema, ali uz slijedeće karakteristike:

- ako se nose gaće preko hlača, letenje nije uvjet (ako imate vlastiti automobil),
- otpornost na metke (stres, alergije, prehlade se podrazumijevaju),
- znanje što više jezika (bilo kojih, nije bitno, nećete ih imati prilike koristiti)
- komunikativnost (al´ ne usmjerena prema šefu),
- samostalnost (ne gnjaviti i zapitkivati, bez obzira, što zadatak nije jasno prikazan),
- odgovornost (preuzimanje krivice sa i bez razloga, dežurni krivac),
- fleksibilnost (štogod, gdjegod i kadgod to njima paše),
- kreativnost, poštenje, ugodnost u ophođenju,
- ako već niste muško, onda bar, mlada i "komad",
- iznad-prosječni rezultati u trčanju na 100, 200, 400 i 1.500 m sa i bez prepona,
- skakanje u vis i u dalj, imaju prednost
- ronjenje na dah, prednost
- ...
- ako ste već i završili neku školu, ne to nabijati na nos, to je ionako proforma tj. zakona radi,
- ne pitati za plaću (sram vas bilo, ako tražite plaću - SSZ, trebate biti počašćeni što ste dobili priliku uopće biti u ovakvom društvu, neš´!)

A posao dobiva, onaj tko je otvorio oglas s navedenim zanimanjem:

Zanimanje: Akademski slikar/ličilac

Opis posla: telefonista/pripravnik u odvjetničkom uredu

Poželjno: iskustvo u mikrobiološkom istraživačkom radu u govoru i pismu dužim boravkom na mađarskom govornom području i naprednim znanjem iz područja neuropsihologije, strojarstva, brodogradnje i elektrotehnike, pedagoškog smjera

I još sam nešto uočila, osobito se odnosi na poslove na određeno vrijeme, treba skupiti što više papira. Uglavnom, što je ponuđeni radni odnos kraći, to više papira morate priložiti.

Eto, dok je nama takvih poduzetnika i trenera, koji nas treniraju, možda je i bolje u "hladovini" čekati...Možda se i pojavi neki normalan poslodavac, koji traži normalnog posloprimca, te oni normalno počnu nešto i... raditi! Do tada surfajmo zajedno.

Potpis: Nepopravljivi optimista

Prilog:

CV nepoznatog istomišljenika:(više nije nepoznati autor, to je AleX Lambros , cijeli tekst možete pročitati na http://blog.b92.net/text/9824/Zivot-i-prikljucenija/)

CV

Potpuno nespreman za rad pod pritiskom, kao i prekovremeni rad, osim ako nije debelo plaćen. Iskreno me zaboli za ciljeve vaše kompanije ako plaćom NE mogu pokriti, sve tekuće troškove, plus, DA mi ostane za malo garderobe, knjiga, putovanja, izlaske, sport i provod.
Funkcioniram po principu, koliko para toliko muzike. Također, me savršeno NE zanima, što ste u problemima, i očekujem, DA sve vaše zakonom predviđene obaveze, izvršite na vrijeme, kao i DA poštujete sve praznike i godišnji odmor. Sva je prilika, DA ću vas napustiti čim nađem nešto malo bolje. Komunikativan s pristojnim i ljubaznim svijetom, za drkadžije imam kratak fitilj.
Psujem na nekoliko svjetskih jezika, al ozbiljnu prepisku i razgovor vodim samo na hrvatskom i engleskom, i NE preseravajte se s multinacionalnim korporativnim tripom, jer vam je i to previše.
Studirao sam 100 godina, ali smatram DA je uspjeh što sam uopće završio bilo šta u ovoj zemlji, ovakvoj kakva je. Usavršavam se stalno i bez vas, jer sam radoznao i mislim DA život ima smisla i bez umiranja na poslu.
Reagiram samo na pozitivnu stimulaciju. Ne gušite me sa testiranjima i timbilding budalaštinama. Ako se već preseravate s tim zapadnjačkim forama, onda ponudite i zapadnjačku plaću i uvjete rada. To što ste pohađali dva, tri seminara, NE čini vas obrazovanom osobom.
Šta NE znam, naučit ću, nisam debil.
I DA,
Postoje stvari koje bih u životu radio iz čistog entuzijazma, ali žalim što Vas moram obavijestiti, DA to nije posao koji Vi nudite.

Potpis:

14.06.2010. u 09:09 • 29 KomentaraPrint#^

Baba iz bureta

Živjela jednom jedna obitelj, složna i uspješna. Sastojala se iz više generacija; otac i majka, njihovi sinovi i kćeri i njihovi bračni partneri, pa njihova djeca i jedna baba.

Baba je po cijele dane išla po kući i dvorištu i prigovarala, ... zapitkivala, ... turala nos u sve poslove, čak su je i u snu čuli da pita: - Jesi li napojio konje?.. Jesi li izveo krave na pašu?... Jesi li počistio u svinjcu,.. kupio ovo ili ono?... napravio to i to????.....

Tako je bilo danima, mjesecima i godinama, a onda su se ukućani tajno dogovorili. Uhvatili babu i strpali je u veliko bure i začepili.

Prolazili su dani, svi su se preporodili i bili su sretni i zadovoljni.

Međutim, dogodilo se to da su krave počele neprestano mukati, konji rzati i njištati, svinje su roktale i ...Gladni, žedni, nepomuženi, neočišćeni...

U obitelji se sve češće čulo, pitanje: - A jel´ nisi ti...? i - Ja sam mislio/la da si ti...

Kad je situacija postala nemoguća, zaključiše svi skupa:

Vadi babu iz bureta..!

14.06.2010. u 09:00 • 2 KomentaraPrint#^

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (1)
Veljača 2011 (1)
Srpanj 2010 (8)
Lipanj 2010 (2)

Opis bloga

svakodnevica, razno..... a sve posljedica "istraživačkog" rada, frustracija... konstatacija.
Iskreno više volim ono moje, drugo lice, ribailav.blog
Ovaj ima svoju svrhu... headbang

Baba iz bureta

Živjela jednom jedna obitelj, složna i uspješna. Sastojala se iz više generacija; otac i majka, njihovi sinovi i kćeri i njihovi bračni partneri, pa njihova djeca i jedna baba.

Baba je po cijele dane išla po kući i dvorištu i prigovarala, ... zapitkivala, ... turala nos u sve poslove, čak su je i u snu čuli da pita: - Jesi li napojio konje?.. Jesi li izveo krave na pašu?... Jesi li počistio u svinjcu,.. kupio ovo ili ono?... napravio to i to????.....

Tako je bilo danima, mjesecima i godinama, a onda su se ukućani tajno dogovorili. Uhvatili babu i strpali je u veliko bure i začepili.

Prolazili su dani, svi su se preporodili i bili su sretni i zadovoljni.

Međutim, dogodilo se to da su krave počele neprestano mukati, konji rzati i njištati, svinje su roktale i ...Gladni, žedni, nepomuženi, neočišćeni...

U obitelji se sve češće čulo, pitanje: - A jel´ nisi ti...? i - Ja sam mislio/la da si ti...

Kad je situacija postala nemoguća, zaključiše svi skupa:

Vadi babu iz bureta..!